Gabriel Croitoru
Cu peste 1.000 de apariții scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viața muzicală, în triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.
Dinamismul, elocvența interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte și recitaluri susținute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România și pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, "Gewandhaus Orcheter" Leipzig, Orchestra de cameră" Regina Sofia "Festival Strings of Lucern Chamber Orchestră, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. Astfel a avut ocazia să colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncuși, Paul Popescu, Ovidiu Bălan, Romeo Rambu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbarcea, Dorin Frandeş, Cămil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galati și mulți alții. A susținut recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., țări din fosta URSS, Ungaria, România.
Din parcursul evoluției sale artistice, ca un factor major al progresului său, se evidențiază participarea la viața competițională națională și internațională. În țară, Gabriel Croitoru a participat și a câștigat numai Premii I la toate edițiile concursului „Cântarea României”, este deținătorul Marelui premiu și al trofeului „Lira de Aur” de la Concursul Național de Interpretare Instrumentală „C.Porumbescu” Suceava. Este câștigătorul Premiului I la Concursul Internațional de vioară „Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979) și la Concursul Internațional de vioară „Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991), precum și al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este, de asemenea, câștigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul Internațional de vioară „Tibor Varga” Sion, Elveția, Premiul al III-lea la Concursul „N.Paganini” Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” Viena, Austria și a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca „un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce a câștigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internațional „Zano Francescatti” Aix-en-Provence, Franța (1987). Arta sa interpretativă se regăsește în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societății Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) și pe 8 CD-uri. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câștigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu.
În ultimii ani, artistul a participat la turneele naționale „Vioara lui Enescu la sate” și Duelul Viorilor: Stradivarius vs Guarneri, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localități din întreaga țară, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaști alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail.
Horia Mihail
Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din București și cu Orchestra Națională Radio. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar“, se scria ziarul Boston Globe, după una dintre aparițiile sale.
După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Dragulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din București, Horia Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship și a primit burse complete la toate instituțiile de învățământ superior pe care le-a frecventat. În 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.
Horia Mihail a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe 4 continente, colaborând cu artiști cunoscuți precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz și Nathaniel Rosen.
După ce a funcționat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al formaţiei ”Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naționale de anvergură -sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD-uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn și 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Viruoso și Romantic.
Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, calitate în care a susținut mai multe concerte la Sala Radio, dar și în turnee în țara sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziția Mondială de la Shanghai în iulie 2010.
La finalul anului 2010, Radio România a realizat în parteneriat cu Institutul Polonez un CD dedicat Anului Chopin în Romania, pe care este inclus Concertul în fă minor pentru pian și orchestra de Chopin în interpretarea lui Horia Mihail alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Christian Badea.
În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 și un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. Turneul Pianul călător din 2014 poartă titlul 100 % Mozart.
Proiectul “Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru atât în 2011, 2012 și 2013, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iași, Cluj și Timișoara, în 2011.
În stagiunea 2011 – 2012, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, în Danemarca și Germania, dar și în Republica Moldova.
În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski.
Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro), alături de Gabriel Croitoru.